Fordele ved uldsengetøj af 100% uld

" Sengetøj findes efterhånden i alverdens faconer, farver, stilarter, designs og materialer. Jeg vil i dette lille indlæg komme ind på hvorfor uldsengetøj formentligt/forhåbentligt er noget for dig. Vi er pt. den eneste producent og forhandler af uldsengetøj i Danmark, og jeg føler mig derfor forpligtet til måske at gøre dig lidt klogere på fordelene, og kommer rundt omkring de forskellige indvendinger, der i givetfald ville være. "
En masse merinofår på en mark, som giver det bedste søvn nemlig fordelene ved uldsengetøj

Hvad er merinould ?

Merinould er et naturprodukt, og kommer ligesom almindelig uld fra får – sjovt nok. Dog er der forskel på uld, og merinould betyder altså, at ulden kommer fra et merinofår, som er den eneste ‘fårerace’, som producerer denne merinould. 

En af uldets primære egenskaber er dens evne til at hjælpe med at regulere temperaturen. Det både køler og varmer, alt efter klimaet og din kropstemperatur. Det er altså en omvandrende ‘aircondition’. Uld transporterer også eventuel fugt eller sved væk fra kroppen, hvilket hjælper med den regulerende effekt på kroppen, og helt uden at materialet vil føles vådt.

Se alt vores sengetøj af 100% merinould.

Hvorfor kradser merinould ikke?

De fleste mennesker forbinder muligvis uld med et barndomsminde, hvor man er blevet proppet i den mest kradsende sweater, som et familiemedlem har strikket. Det betyder, at du næsten ikke kunne være bekendt at tage den af. Men her kan jeg altså berolige dig med, at det er en helt anden oplevelse med merinould, da det i princippet er et “andet materiale”, heldigvis! Selvom uld og merinould begge kategoriseres som værende uld, er det som at sammenligne æbler og bananer. Det kan godt være, at de begge er frugter, men bare fordi du ikke kunne lide æblet, betyder det ikke, at bananen ikke kan være et hit. Magien ligger i uldet, hvor merinould er meget blødere og finere end almindelig uld. Grunden til dette, finder man i fibertykkelsen, den er nemlig langt tyndere i merinould kontra almindelig uld, man kan altså sige, at strukturen i fibrene er anderledes.

Fibertykkelsen

Merinouldens fibertykkelse ligger gennemsnitligt mellem 16,5-23 micron, svarende til 0,02mm. Man har fundet ud af at uld, med en fibertykkelse på over 28, føles kradsende på vores hud, hvor fibertykkelser under denne værdi opleves som værende behagelige og bløde. Almindelig uld ligger altså langt over ’kradsegrænsen’ på 28 micron. Men vi er selvfølgelig alle sammen forskellige, og har forskellige opfattelser af, hvornår noget kradser. Men, man kommer dog ikke udenom, at merinould er et kæmpe hit, da fibertykkelsen er så lav, at selv de mest sensitive voksne og nyfødte babyer oplever materialet som værende fantastisk blødt og komfortabelt.

De naturlige egenskaber af uld

Jeg kan ikke komme udenom alle de vidunderlige egenskaber, som merinould har. Herunder dens evne til at bevare det perfekte tempereret klima omkring din kroppen. Merinould er blevet rigtig populært som et materiale, der skal tæt på kroppen. Det kan nemlig optage helt op til 35% af sin egen vægt i fugt eller sved, helt uden at det kommer til at føles vådt eller fugtigt. Det er blandt andet ogå derfor, at det er blevet et kæmpe hit til både undertøj, sportstøj og derfor vi laver sengetøj. Det er altså imidlertid slut med at vågne op om natten helt våd af sved, som man kan risikerer at gøre ved fx. bomuld. Bomuld hjælper hverken med at regulere temperaturen eller lede fugt væk fra kroppen aktivt. Det er også slut med at blive afkølet grundet en svedig trøje som klistrer til kroppen i løbet af dagen.

Få beskyttende uld fra ordentlige fåreproducenter

Merinould indeholder keratin, det betyder, at materialet er svært at antænde. Det kan derfor ikke futte af på samme måde, som mange andre syntetiske materialer gør, ved kontakt med selv den mindste glød. Denne egenskab giver en ekstra ro til at have barnevognen med uldsengetøj ude, selvom naboen har bål i haven, eller hvis man selv sidder foran bålet. Derudover beskytter uldens fibre også mod solens UV-stråler. Det kan være en kæmpe fordel, hvis du skal være mange timer ude i solen om dagen. Eller hvis du har et stort vinduesparti i soveværelset.

Dyrevelfærd er alfa-omega

Merinould er et naturligt produkt, som kommer fra en leverandører, som har med levende dyr at gøre. Derfor er det vigtigt, at dyrevelfærden er i orden. New Zealand og Australien er de førende leverandører af merinould, og har førhen været kritiseret for at bruge en metode, som hedder ’mulesing’. Mulesing indebærer, at man – uden bedøvelse – fjerner noget af fårets hud på bagdelen for at undgå fluer og larver. Denne metode er af gode grunde blevet hårdt kritiseret af mange dyrevelfærdsorganisationer. Mulesing er derfor heldigvis næsten udfaset i blandt andet New Zealand og Europa. Det er dog en anden sag i Australien, da det stadig er en metode som aktivt anvendes.

Det er vigtigt at være bevidst om overstående og handle med omtanke. Hos Rex sengetøj er du garanteret, at der er tænkt på dyrevelfærden til selv den mindste detalje, og at vores uld ikke kommer fra får, som har været udsat for ’mulesing’. Alt vores uld er købt i Danmark, og stammer fra får i Tyskland.

En lille sidenote er, at uld er et miljøbevidst valg at bruge, Uld nedbrydes hurtigt og naturligt i naturen i modsætningen til de mange syntetiske alternativer.

Øget hygiejne ved hjælp af uldsengetøj

Uld er et lugtfrit materiale. Dets evne til at absorbere fugt og lede det væk fra kroppen, er virkelig godt. Merinould optager nemlig ikke sved på sammen måde, som rigtig mange andre tekstiler gør. Det er dog ikke sveden i sig selv, der lugter. Det er derimod bakterierne fra huden som blandes med sveden. Disse bakterier trives generelt bedre på glatte overflader, kontra den grove overflade som merinould har. Merinould har også en antibakteriel effekt, grundet de små luftlommer som den grove overflade i strukturen medfører. Bakterierne kan derfor ikke ophobe sig på samme måde i uld, som i alternativerne – det der danner lugt af sved. Det øger altså din personlige hygiejne, da ulden ikke kommer til at lugte på samme måde. Eller lige så hurtigt, som ved mange andre alternative tekstiler. Det er derfor det ideelle valg af materiale til at anvende til beklædning.

Merinould har i nogle år været både sportsudøvere samt friluftsmennesker favorit tekstil. Dette er primært på baggrund af dets fantastiske egenskaber, som er beskrevet ovenover. Derudover er merinouldens egenskaber samtidig ideelle til at assistere dig i løbet af natten. Uldsengetøj af merinould giver dig nemlig de bedste forudsætninger for den perfekte nattesøvn. En nattesøvn uden forstyrrelser grundet problemer med temperaturen.

Del indlæg:

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op i vores nyhedsbrev, og vær den første til eksklusive pre-sales og rabatter.

Indkøbskurv 0