Guide: Hvor meget søvn skal man have?

" Vi har alle hørt det før: Du skal sove 8 timer om dagen, ellers er du ikke veludhvilet. Jeg synes det er en forsimpling af noget komplekst, og virkeligheden er jo - heldigvis - en hel anden. For den forsimplet version er ikke nutidig, og afspejler ikke den videnskabelige evidens på området. Med andre ord ændres vores søvnbehov med tiden. "
Billede af en seng, som afspejler hvor meget søvn man skal have i sin seng

Jeg har efter utallige timers hjemmeforskning fundet de bedste studier på området, og vil i dette indlæg forsøge at lære fra mig på bedste og nemmeste manér. Jeg kan allerede nu spoile, at det ikke er 8 timer – altid.

For at vide hvor meget søvn man skal have, skal vi kende forskel på lette og dybe stadier

For at forstå hvor meget søvn man skal have, er det vigtigt at kende til de forskellige typer af søvn (du kender helt sikkert det lette stadie, hvis du er mor 😉). Der findes to stadier af søvn: let søvn (REM) og dyb søvn. Disse to tilstande kendetegnes ved mængden, af aktivitet som foregår i hjernen. Det har ikke noget at gøre med, hvorvidt du vågner en gang imellem. Ved hjælp af elektroder, har man konkluderet, at det er ganske normalt at vågne mellem 10 til 20 gange i løbet af ens nattesøvn. Vidste du det? Nej nok ikke… og det gjorde jeg heller ikke! Men faktum er blot, at det afhænger fuldstændig af, hvem vi er som personer, og hvorvidt vi overhovedet kan huske nogle af disse små opvågninger.

Cyklusmønsteret

Den konstant skiftende tilstand i hjernen foregår i det, som man kalder et cyklusmønster. Du kan se det lidt, som når du er i svømmehallen. Du hopper i vandet med hovedet først, du vil først bryde overfladen (den lette søvn), og alt efter vinkel, vægt, m.m. når du er specielt dybde. Til sidst vil du komme ned til bunden (den dybesøvn). Dette hop i poolen har du talrige gange i løbet af en helt normal nat, og det kan tage mellem 1 til 2 timer at komme igennem dette dyk (så ikke ligesom i svømmehallen).

Faktum er blot, at du vågner om natten, men for at bibeholde dine kognitive egenskaber intakt, skal vi gerne være i den dybe søvn så længe som muligt – se det som endnu en 80/20-balance.

Du er umiddelbart nok kommet til dette blogindlæg, for at få det evidensbaseret svar på, hvor længe du bør sove. Dette kan forskeren Colin A. Espie give dig via sit studie: “Overcoming Insomnia and Sleep Problems“. Her analyserer Colin mængden af søvn, som man skal have, for at personens kognitive egenskaber bibeholdes og vedligeholdes bedst, og altså ikke mængden af søvn for ikke at “være træt”. Studiet konkluderer følgende:

0-1 årigeOp til 18 timer om dagen
2-4 årige12 timer om dagen
5-12 årige10 timer om dagen
13-19 årige8,5 til 9,5 timer om dagen
20-30 årige7.5 til 8,5 timer om dagen
30-60 årige7 til 8 timer om dagen
60+ årige6 til 6,5 timer om dagen

Redskaber der hjælper med at opnå den dybe søvn

Der findes en masse ‘quick-fixes’ til at forsøge at få en tungere og bedre søvn. Ideerne og løsningerne spænder fra ekslusive og dyre senge/madrasser til eksklusivt sengetøj af f.eks. 100% bambus og/eller eksklusivt sengetøj af 100% merinould. Løsningerne er mange, og kan i sidste ende formodentlige bidrage til, at du får en både sundere, tungere og dybere søvn.

Du kan også kigge imod en sovemaske, hvis lyset er en irriterende faktor for dig. Vi har sovemasker af 100% Mulberry silke – verdens dyreste og mest eksklusive silke.

Ønsker du derimod at ‘tracke’ lidt mere på din søvn, findes der en masse armbåndsure/smart-watches, som registrerer bevægelse, søvnmønstre og søvndybde, så længe du har uret siddende på armen, imens du sover.

Jeg tracker selv min søvn, og har både lækkert temperaturregulerende sengetøj og en god – dyr 🤯 – og behagelig seng. Men når det så er sagt, så lad os komme tilbage på sporet, om  hvor meget søvn man skal have.

Anbefalinger og behov for hvor meget søvn man skal have

Det er vigtigt at lære at skelne imellem faktisk behov og en anbefaling. Når behov omtales i dette tilfælde, er det det faktiske behov for søvn, som du har brug for. Behov og anbefaling hænger ofte sammen, og det er derfor utroligt individuelt, hvad behovet er. Disse anbefalinger ovenover er den videnskabelige begrundelse for, hvornår vores kognitive funktioner vil fungere bedst, men det er ikke ensbetydende med, at man ikke kan fungere på mindre eller mere søvn. Grunden til, at den almindelige ‘sige måde’ er, at vi skal have 8 timers søvn, er nok fordi den er nem at forholde sig til og relatere sig til.

Så find dit eget behov, og lad være med at tage 100% afsæt i en videnskablig undersøgelse som denne.

Kan jeg så indhente ‘tabt’ søvn?

Du kan som udgangspunkt ikke indhente langvarig søvnmangel. Men, du kan kortvarigt indhente den manglende søvnmængde, som man har fået. Det vil altså sige, at har du arbejdet rigtig meget og intensivt i en uge. Kan du principielt godt indhente de tabte timer ved at tage en god lang nat under dynen fredag til lørdag. Faktum er blot, at det KUN er dig, som kan styre din søvnmængde, og at det delvist er en individuel sag at vurdere ens reelle søvnbehov. 

Del indlæg:

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op i vores nyhedsbrev, og vær den første til eksklusive pre-sales og rabatter.

Indkøbskurv 0