Guide: Sådan bliver du morgenfrisk – 5 tips

" At kaste sig ud af sengen hver eneste morgen er formentligt en drøm, vi alle har haft på et eller andet tidspunkt. For hvem vil ikke gerne stå op klokken 5 og kaste sig direkte en tur ned i sit lokale fitnesscenter? Det kunne jeg i hvert fald godt tænke mig. Derfor har jeg skrevet de 5 bedste tips til, hvordan du står op om morgenen, og hvordan du kan opleve helt nye dimensioner af definitionen af at være morgenfrisk. "
2 morgenfriske personer som har læst vores guide

Hvordan bliver jeg morgenfrisk?

Grundelementerne af at føle sig morgenfrisk bygger på elementerne fra en god nats søvn. Det er altså – i de fleste tilfælde – en umulig mission at stå op klokken 05.00 efter talrige dårlige nætter, og det vil i sidste ende gøre mere skade, end det vil gavne. Derfor er definitionen af at være morgenfrisk unægteligt forbundet med, at du sover godt og nok om natten. Sover du ordentligt, sørger du for, at dit fysiske og psykiske velbefindende er gearet til virkelighedens strabadser, og det er uden tvivl, det bedste sted at starte.

Jeg ved godt, at man om mandagen på en mørk vintermorgen er væsentligt mere udfordret. Det er bare ikke nemt at få svinget hoftekanten udover sengekanten, og kaste sig ud i virkeligheden. For hvad er formålet egentligt? Det er det, som jeg vil forsøge at give dig et eller flere redskaber til i dette blogindlæg.

Derfor vil jeg nu stoppe med at trække tiden og komme direkte til sagen, her får du vores 5 bedste tips til at blive ekstra morgenfrisk:

1. Din søvn er grundelementet for at være morgenfrisk

At sove ordentligt om natten er som sagt tidligere i indlægget alfa-omega for den ultimative følelse af at være morgenfrisk. Ved du egentligt, hvor meget søvn du burde få, og hvor meget søvn du egentligt har brug for? Hvis du kan svare ja til det, er det vigtigt at få det skematiseret. Ikke skematiseret i form af at du laver en gammel kalenderløsning, og at du konsekvent følger den til punkt og prikke. Men, at du finder ud af dit søvnbehov, og sørger for, at du hver dag får den samme mængde søvn. Få tilvænnet din krop til, at du går i seng på et forholdsvist præcist tidspunkt, og at du står op på et bestemt tidspunkt.

Det hele handler om din rutine, for din krop er vild med rutiner, og det er noget den helt naturligt vil inkorporere. I hjernen er der ikke noget, som hedder ‘weekend’, og det er derfor vigtigt, at du vedligeholder rutinen – også i weekenden. Sov for pokker, det er sundt for krop, sjæl og sind, men husk at det er lige så sundt at stå op igen.

2. Snooze betyder faktisk no-go

Når man har en smart telefon som vækkeur, er det fristende – og mega nemt – at trykke på snooze-knappen. Problemet med snooze-knappen er blot, at man imidlertid ødelægger sin rutine. Du tvinger ikke din krop til at forholde sig til din nye rutine. Jeg vil ligeledes også gerne understrege, at de 15 minutter man vinder på ‘at snooze’, ikke får dig ind i hverken din lette-, dybe- eller REM-søvn. Det er derfor en unødvendig funktion i denne sammenhæng, og vil i sidste ende blot skade mere end gavne – selvom det kan føles omvendt.

Den letteste måde at bekæmpe, at snooze ikke bliver brugt, er ved at placere dit vækkeur, din telefon, dit whatever udenfor rækkevidde at armen. Det vil sige, at du på trods af lige at være vågnet, og følelsen af at være helt ødelagt, ikke har muligheden for at trykke på snooze, uden at du skal rejse dig fra sengen. Du tvinger dig med andre ord ud af sengen af ren instinkt for at slukke den forfærdelige lyd. Og du vedligeholder den omtalte rutine. Hold den samme rækkefølge hver dag, og spar din hjerne fra at tage unødigt mange beslutninger fra morgenstunden – gem dem til senere.

3. Bevægelse gør morgenfrisk 

Bevægelse og sund kost er ultimativt vejen frem, hvis man vil have følelsen af at være frisk som en havørn. Det kan være noget så simpelt som en omgang yoga på stuegulvet, eller en lille løbetur rundt i området. Når du bevæger dig, aktiverer du kroppen, og trætheden vil automatisk langsomt snige sig væk. Det er derfor en god ide at få det inkorporeret som en del af rutinen. Så er du også fri for at tænke på motion efter fyraften (hvor du formodentligt også er helt kvæstet). Afslut din træning med et dejlig varmt – eller koldt – bad, det fortæller endnu en gang blot kroppen, at nu er du vågen og klar til endnu en god dag.

Sund kost er ligesom motion og bevægelse også alfa-omega for en sund tilværelse. Tænk nu for gudsskyld over hvad du svinger ind imellem dit kæbeparti, det gavner altså ikke kun følelsen af at være morgenfrisk, men hele dit fysiske velbefindende.

4. Skab din ideelle morgenrutine

Det er vigtigt, at når du laver de ovenstående rutiner, at de også er spændende. Lav med andre ord din perfekte morgen. Det sikrer dig, at du kan holde dig motiveret, men også hænge dig selv op på, at det sku egentligt ikke er så slemt at stå op – selvom det er tidligt. Hvad gør dig glad om morgenen? En god kop kaffe, scrambled eggs, musik, sang, motion, armbøjninger eller læse en bog? Der er en milliard muligheder, og du kan potentielt vælge helt frit fra alle hylder og tilpasse det dine præferencer.

5. Lad lyset gøre dig morgenfrisk

Jeg ved godt, at det nok ikke er lyst om vinteren. Men lad os lige holde den positive hat på og have in-mente, hvorfor du læser dette indlæg. Lys er i hjernens øjemed lig med dag, og om dagen er man vågen. Hvis ikke du have gættet det, er det omvendt med mørke. Rul derfor dine gardiner fra eller tag din sovemaske af så hurtigt som muligt, så lader du lyset vække din krop og stimulere din hjerne. Alternativt kan man købe vækkeure, som oplyser rummet – hvis det andet alternativ ikke virker.

Jeg håber, at du får en monster god dag. Har du nogle gode råd? Så skriv endelig en kommentar med dine tips og tricks, måske det kan hjælpe andre.

Kilder:

https://www.headspace.com/sleep/how-to-wake-up-for-non-morning-people

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/guide-fix-fatigue-and-sleepiness#TOC_TITLE_HDR_1

https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-wakeup-tips

https://www.lifehack.org/articles/productivity/how-wake-immediately-the-morning.html

https://www.thehealthy.com/sleep/how-to-wake-up-in-morning/

Del indlæg:

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op i vores nyhedsbrev, og vær den første til eksklusive pre-sales og rabatter.

Indkøbskurv 0