Hvad er forskellen på bomuld og bambus?

" Bambus, bomuld, uld, polyester eller whatever? Mulighederne og kombinationerne er mange. Vi vil i dette blogindlæg forsøge, at gøre del almene forbruger klogere på forskellene mellem bambus og bomuld – OG hvad er egentligt bedst for dig, mig og vores eftergængere? "
Hvad er forskellen på bomuld og bambus? Vi giver her et overblik og viser 'konkurrencen'

Jeg har forsøgt at gøre ret kedelig faktuel læsning spændende og interessant. Jeg har FORSØGT at finde de mest væsentlige og knap så kedelige forskelle. Jeg skal nok prøve at holde igen med at skrive om tværsnits forskellen, det kan dog ikke helt undgåes – men igen, læs ordet forsøge.

De forskellige tværsnit i bomuld og bambus

Begge tekstiler har et rundt tværsnit, ved du hvad det betyder? Jeg tvivler. Jo rundere fiberen er jo mindre er modstanden. Og jo mindre modstanden er, jo blødere føles tekstilet mod huden. Både bomuld og bambus har et rundt tværsnit. Det er den primære grund til at især bomuld og i stigende grad bambus bliver brugt til at lave tøj, sengetøj, undertøj osv. af. Forskellen ligger dog i, hvor runde tværsnittet er. Her er bambus nemlig overlegent ‘rund’ ift. bomuld, hvilket kan føles, så snart du står med bambustekstilet i hånden. Det har silke-fornemmelsen, og er – sjovt nok – blødt som silke.

Der findes sengetøj af 100% bomuld hos Jysk, det kan du se lige her.

Vi – hos Rex Sengetøj – sælger sengetøj af bambus, som du finder her.

Hvordan bliver bambus og bomuld produceret?

Bambus og bomuld fremstilles på to VIDT forskellige måder, og dette er nok den væsentligste forskel på tekstilerne i det overordnede billede. Her er et lille overblik over, hvordan de dyrkes:

Produktion af bomuld

Et enkelt kilo bomuld kræver ca. 8.000 liter vand at dyrke, og bomuld kan ikke dyrkes uden insekticider, pesticider eller gødning. Faktisk er bomuldsproduktionen ansvarlig for hele 11% af verdens pesticider og 25% af insekticider forbruget. Disse tal er forholdsvis skræmmende, især når der tales om mangel på rent grundvand, forurening og dårlige vilkår for kroppen. Efter bomuldsplanterne er blevet høstet efterlades jorden udmattet. Når jorden er udmattet skal der bruges kunstgødning for forsat at kunne dyrke afgrøder i jorden. Bambus derimod, efterlader jorden mere næringsrig end før bambussen blev plantet.

Produktion af bambus

Bambus er verden hurtigst voksende græsart, og derfor dyrkes bambus uden nogle former for insekticider, pesticider eller gødning. Det tager i betragtning, er det ret imponerende, at den kan vokse op til 1 meter om dagen, og kan høstes 4-6 gange om året. Bambus er ydermere 100% biologisk nedbrydeligt. Det store forskel ligger også i, at der kan produceres 10 gange så meget bambus kontra bomuld pr. kvadratmeter – og så absorberer bambus 4-5 gange mere CO2 end træer.

Den korte opsummering

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge tekstiler, og det er en smagssag, hvad man er til – and so be it. Jeg håber, at i om ikke andet har fået lidt ud af dette skriv, og det har måske sat tingene i perspektiv for dig? Hvis du er nysgerrig på, hvad bambus sengetøj kan gøre for dig, så kan du læse en lang række af fordele under produktkategorien bambus sengetøj.

Del indlæg:

Læs også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skriv dig op i vores nyhedsbrev, og vær den første til eksklusive pre-sales og rabatter.

Indkøbskurv 0